Odnosi in partnerstvo

Kaj storiti, ko partner utihne?

Ko partner utihne

Verjetno prav vsak v svojem partnerskem odnosu kdaj doživi trenutek ali kar obdobje, ko se partner zapre vase in komunicira precej manj kot poprej, če ne skorajda nič. Ta boleča in na nek način glasna tišina se pojavi, ko v samem odnosu nekaj zaškripa ali pa ima partner neko osebno stisko, ki je ne želi deliti s svojo drugo polovico.

A s kom, če ne prav z njo? Ni vedno vse tako enostavno, kot je slišati. Vsekakor pa je najprej potrebno razčistiti, zakaj je do te prekinitve v komunikaciji prišlo. A previdno. Siliti v nekoga, naj se izjasni, je enako produktivno kot nadirati otroka, naj preneha z jokom. Navadno ta jok postane le še močnejši.

Tipanje terena

Če se vam niti ne svita, zakaj se je vaš partner nenadoma zavil v molk, bodite skrajno prijazni. Pokažite mu svojo ljubezen, a tudi skrb zanj. Vprašanja postavljajte nežno z občutkom zanj, saj v resnici ne veste, kaj ga mori. Ne mislite si vedno, da ste krivi vi. Velikokrat do stisk in takšne reakcije pride iz povsem drugih razlogov.

Morda je na delu bolezen ali neko specifično zdravstveno stanje. Po drugi strani gre lahko za težave v službi, s starši, ali pa za finančni problem, ki se tiče obeh partnerjev. Vzrokov je lahko zares veliko, a bistveno je, da skozi normalen pogovor skušate priti do prave informacije.

Jezen je name

V primeru ugotovitve, da ga je v to stanje pahnila kakšna vaša reakcija ali dejanje, skušajte razložiti, zakaj je do tega prišlo. Če čutite krivdo, se opravičite. Ne opravičujte pa se brez razloga in za reči, na katere nimate vpliva. Na ta način boste od sebe dali napačno informacijo. Človek si ne želi pomilovanja za vsako ceno.

V primeru zamere se je potrebno zavedati, da ne bo trajala večno. Vsaj v večini primerov ne. Že bolj oseben pogovor bo zapeljal partnerski odnos na ustaljeno raven. Pomanjkanje komunikacije ali tišina enega od partnerjev vpliva na celoten medosebni odnos. Vpliva tudi na družino, okolico, prijatelje.

Ne kažite trme

Nekateri ljudje so po naravi precej trmasti in težko dajo prav nekomu drugemu, pa čeprav so sami v veliki zmoti in se tega zavedajo. Nesmiselna trma lahko privede do še večjih težav, kot je kak dan tišine. Če veste, da je partner nekomunikativen zaradi katerega od vaših dejanj ali besed, potem se skušajte o tem pogovoriti.

Pogovor med partnerjema

Ne bodite trmasti, o problemu se s partnerjem pogovorite.

Najslabše je, če se pričnete delati, kot da ni nič. Ga ignorirati in čakati na boljše čase. V takšnih primerih se v človeku pojavi dodatna in povsem nepotrebna jeza na svojega partnerja, ki ne želi videti svoje napake. Morda niti niste storili česa narobe, kljub vsemu pa ne ignorirajte, ker to le še bolj boli.

Se zgodi …

Seveda se tu in tam vsakomur primeri kak slab dan, nepotrebna zamera ali napačna razlaga besed svojega partnerja. Ampak navadno so to trenutki, ki ne trajajo dolgo.

Ne privoščite si igranja s partnerjem na način, da molčite. Z molkom človek veliko pove, a potrebno se je zavedati, da molk vsakemu posamezniku govori druge besede. Veste, o čem govori vaš molk?

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.