Lepota in zdravje

Zakaj je dobro meriti krvni tlak?

Krvni tlak

Nujno je, da skrbimo za svoje zdravje, se zdravo prehranjujemo, se dovolj gibljemo in občasno, a redno obiščemo tudi osebnega zdravnika. Ta naredi osnoven pregled, povpraša o našem počutju in morebitnih težavah ter vedno izmeri krvni tlak.

In zakaj je tako zelo pomembno nadzorovati krvi tlak? Enostavno zato, ker višina le tega signalizira, ali se v našem telesu dogaja kaj neželenega, oziroma pokaže, da je naše zdravje zares optimalno. Visokemu krvnemu tlaku pravimo tudi »tihi ubijalec«. Zakaj, pa v nadaljevanju.

Rahlo povišanega krvnega tlaka ne zaznamo

Največja težava pri rahlo povišanem krvnem tlaku je, da ga sami od sebe navadno sploh ne zaznamo. Da pa ta ne vpliva na naše zdravje, pa je daleč od resnice, da dlje ne bi moglo biti. Tihi ubijalec, kot pravimo povišanemu krvnemu tlaku, je dobil svoje ime prav iz razloga, da svoje delo opravlja skrit v ozadju ter je glavni krivec za smrti zaradi kapi.

Povišan krvni tlak usodno vpliva na delovanje srca in ožilja, zato je ključnega pomena, da spremembe dovolj hitro zaznamo in pravilno odreagiramo. Včasih je posledica povišanega krvnega tlaka zgolj premalo gibanja in nepravilna prehrana, kar je moč popraviti brez zdravil.

Skrbite za svoj krvni tlak

Če boste želeli optimalno poskrbeti za svoj krvni tlak, se morate zavedati, kako zelo je zanj, kot tudi za vaše telo in počutje nasploh, pomembno gibanje v sodelovanju z zdravo prehrano. Z rednim gibanjem boste poskrbeli za optimalno telesno kondicijo, kar bo imelo za rezultat pravilno delovanje srca in ožilja.

Tudi ustrezna prehrana je izjemnega pomena za ta del vašega zdravja. Dobro je uživati zeleno, česen, ribe, sadje in zelenjavo ter vse, kar vsebuje veliko vitamina C, kalij in kalcij. Za normalen krvni tlak se šteje odčitek do 140/90. Včasih so bile te meje nižje, a se zdravniška stroka s časom prilagaja.

Tlak si lahko merite tudi sami

Dandanes lahko v vsaki bolje založeni trgovini ali lekarni kupimo merilec krvnega tlaka za domačo uporabo. Tega zdravniki še prav posebej priporočajo svojim pacientom s povišanim krvnim tlakom, saj jim z rednim merjenjem doma precej pomaga pri postavitvi prave klinične slike.

Merilci krvnega tlaka za doma niso predragi, zato ni strahu, da si ga ne bi mogli privoščiti. Hkrati so tudi zelo enostavni za uporabo in vam bodo vsak dan sproti povedali vse o višini vašega krvnega tlaka ter srčnega utripa.

Pravilno merjenje krvnega tlaka

Krvni tlak si je potrebno meriti pravilno. V kompletu boste prejeli napravo z zaslonom, na kateri se bo pojavil izpis višine spodnjega in zgornjega krvnega tlaka ter srčnega utripa, kot tudi manšeto, ki jo boste namestili na levo roko, in sicer v višini srca.

Cev, po kateri potuje zrak, ki napihne manšeto, mora vedno teči navzdol, vzdolžno z vašo roko. Pred merjenjem je potrebno nekaj minut počivati, med samim merjenjem pa se ne premikati ali govoriti. Merjenje se vedno izvede vsaj dvakrat zapored, saj v drugem poizkusu navadno dobimo nižje in prave številke. Podatke si zapisujte v posebno beležnico, saj boste le tako lahko na tekočem s svojim krvnim tlakom.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.