Zanimivo

Kako napisati knjigo?

Pisanje knjige

Morda v vas ždi skriti talent, pisateljska dušica, ki že leta čaka, da bi prišla na vrsto in se odprla svetu. V tem primeru ji enostavno morate prisluhniti in ji omogočiti njenih »5 minut slave«. Človek nikoli ne ve, kaj spravi iz sebe. Morda celo kaj velikega. Prav nič pa ne bo narobe, če boste to storili samo zase in za svoje dobro počutje.

Torej, recimo da ste neodkrit talent, ki zna z besedami, ima kar nekaj domišljije, ali pa ste strokovnjak v katerem izmed posebnih področij, kot so psihologija, osebna rast ali podobno. Odločili ste se napisati knjigo, a v resnici ne veste natančno, kje in kako pričeti.

Dajte osnovno idejo na papir

Izredno pomemben del nastajanja nove knjige je sam začetek in uvod v pisanje. Morda se vam bo v prvem trenutku ideja zdela blazno dobra, se boste lotili pisanja in po nekaj dneh ugotovili, da to ni to. Dajte idejo najprej na papir. Čečkajte po bloku, dopisujte, črtajte in razglabljajte.

Ko boste v nekem trenutku zadovoljni z osnovno idejo, se lotite naslednjega koraka. Ta pa navadno ni pisanje, ampak še marsikaj drugega pred tem. Kljub vsej vnemi ne pozabite na druge dnevne obveznosti. Pisatelje namreč rado odnese v drug svet.

Raziskovanje in zbiranje dokumentacije

Ne glede na to, za katero kategorijo ali zvrst se boste odločili, boste v vsakem primeru potrebovali določene podatke. Seveda bo največ vsega prišlo naravnost iz vaše glave ali srca, kljub vsemu pa boste zagotovo potrebovali tudi nekaj staromodnega raziskovanja. Morda v knjižnici, na spletu ali celo na terenu.

Gre za del nastajanja knjige, ki je izjemno koristen za človeka, saj se ta pri tem nauči veliko novega. Preverjeni in pravilni podatki pa bodo dali vrednost vaši knjigi in vam ne bo nerodno ob misli, da ste ga morda kje polomili. Za raziskovanje si vzemite časa, kolikor ga pač rabite. Ne hitite, knjige se ne napišejo v enem tednu.

Lotite se pisanja

Potrebovali boste nek vrsten red. Uvod, jedro, zaplet in razplet. Če bo vaša knjiga zgodba z literarnimi junaki, jih boste morali najprej ustvariti. Ko boste natipkali nekaj prvih stavkov, vas bo počasi potegnilo v pisanje in verjetno boste imeli kar nekaj težav, da se boste odklopili in vrnili v resničen svet. Nič narobe s tem, a bodite konstantni.

Določite si število ur na dan, ki jih boste namenili pisanju, ali pa še bolje, koliko strani boste napisali. Na koncu preberite napisano, popravite napake in spremenite kaj, kar vam na prvi pogled ni všeč. Preverite, ali se besedilo sklada s tistim, kar ste želeli povedati. Potopite se v misli bralca in si skušajte predstavljati njegova čustva, ko bo bral napisane vrstice.

Lektoriranje in oblikovanje

Knjiga mora pred tiskom seveda v lektoriranje. Ne glede na to, kako vešči ste z besedami, se bodo vedno pojavile kakšne napake, manjkajoče vejice in podobno. Lektor bo poskrbel za to, da vam knjige nikoli ne bo nerodno dati iz rok.

Prav tako boste potrebovali grafičnega oblikovalca, ki vam bo izdelal krasno naslovnico in prelom besedila. Potem sledi tisk. Poiščite tiskarno po meri in se dogovorite glede vseh podrobnosti. Pa imejte v mislih, da je cena za tisk na knjigo mnogo ugodnejša, če jih boste dali tiskati več. Nato sledi nestrpno pričakovanje. Čakanje na vašega knjižnega otročiča.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.