Zanimivo

Naučite se igrati poker

Poker

Morda se želite naučiti kakšne nove družabne igre s kartami ali pa se nekoč celo podati med profesionalce te igre. Poker je vsekakor igra s kartami, pri kateri o končnem uspehu in zmagovalcu ne odloča zgolj sreča. Seveda je potrebna tudi ta, tako kot v vseh preostalih igrah in tudi športih.

A predvsem je pomembno, da igro zelo dobro poznate, obvladati pa morate še kar nekaj drugih zadev, kot so psihologija, matematika, kombinacije, različice same igre in podobno. Poker je lahko povsem družabna igra za sproščene večere, lahko pa je tudi napeto tekmovanje in silno rivalstvo. V vsakem primeru, zanimiva!

Osnove pokra

Med osnove pokra sodi komplet 52 kart. Igre se morata udeležiti najmanj dva igralca, bistvo igre pa je, da se pri vsaki posamezni igri na mizi odvijajo vložki glede na strategijo, ki jo vsak zase razvije. Med osnove pokra sodi tudi poznavanje različnih kombinacij kart. Pa jih skušajmo čimbolj enostavno prikazati od najnižje do najvišje.

  • Najvišja karta – kadar na mizi nihče nima kakšen boljše kombinacije, šteje najvišja karta v roki.
  • Par – ko ima igralec dve karti, ki tvorita par. V primeru več igralcev s parom zmaga najvišji par. Če imata dva igralca enak par (recimo KK), zmaga tisti, ki ima višje preostale 3 karte.
  • Tris – 3 enake karte.
  • Lestvica – ko ima igralec v roki karte 23456 ali katerekoli druge, ki se dopolnjujejo v vrstnem redu.
  • Barvna lestvica – ko igralec zbere 5 kart v isti barvi (srcu, kari, piku ali križu).
  • Full House – igralec ima v roki tris + par (primer: KKK77).
  • Poker – vsem dobro znana kombinacija štirih enakih kart, ki pa ni najvišja pri tej igri.
  • Straight Flush – tu gre za lestvico tako v barvi kot zaporedju. Primer: 23456 v srcu.
  • Royal Flush – najvišja možna kombinacija, ki se zgodi zelo redko in mora biti sestavljena iz 10JQKA, poleg tega pa še v isti barvi.

V živo ali preko spleta?

Večina vas bo igrala poker v živo s prijatelji, za kar boste poleg kart potrebovali še komplet žetonov za stave med igro. Če seveda ne boste igrali za pravi denar. Pred igro se je potrebno dogovoriti še o načinu igranja in višinah stav. Če omenimo eno najbolj igranih različic pokra, Texas Holdem, veljata dva načina igranja, in sicer Limit in No Limit.

Osnove pokra

Med osnove pokra sodi tudi poznavanje različnih kombinacij kart.

Pri Limit izvedbi lahko vsak igralec stavi ali podvoji točno določen znesek, pri No Limit pa v primeru dobre kombinacije kart poviša za kolikor želi ali pa celo »zarine« svoje celotno premoženje na sredino mize (All in). V primeru igranja v živo si lahko na mobilni telefon prenesete aplikacijo, ki bo namesto vas vodila igro in vam sporočala, koliko žetonov mora kdo v določenem momentu dati na mizo.

Poker lahko igrate tudi na spletu. Tam vas čaka ogromno različnih poker sob, kjer lahko igrate tako za zabavo (brez pravega denarja) kot za pravi denar. Odločitev bo seveda vaša, vam pa svetujemo previdnost pri igranju za denar, saj zna poker človeka velikokrat precej močno potegniti v svoj objem.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.