Odnosi in partnerstvo

Razdelitev odgovornosti za zdrav partnerski odnos

Razdelitev odgovornosti v odnosu

V vsak partnerski odnos, tudi tistega najbolj vzornega, se od časa do časa prikradejo določene težave. Tokrat bomo spregovorili o težavah, ki izvirajo iz napačno (ali sploh ne) razdeljenih odgovornosti, ki naj bi si jih partnerja delila. Torej, razdelitev na način, da oba prispevata svoj del v skupnost, a kljub temu uživata dovolj prostega časa za svoje potrebe.

Vzemimo za primer Majo in Petra. Oba sta zaposlena, on pride domov ob 15h, ona ob 16h. Maja se preobleče in takoj skoči za štedilnik, Peter sede za računalnik in opravi še nekaj dela ali pa se zlekne na kavč. Ker je kuhanje pač ženski del para. Pa je res?

Pomanjkanje prostega časa ustvarja napetosti

Peter, ki je prišel domov eno uro pred Majo, bi lahko vmes vsaj pripravil kaj za kuhanje. Morda narezal zelenjavo, skočil v trgovino ali pa kar skuhal in tako olajšal njuno skupno življenje. Namesto da Maja do 17h kuha in potem do 18h obedujeta, bi lahko takrat že pila kavico ali čaj.

Vzdušje pa bi bilo vsekakor neprimerno boljše. Pa ne le takšna situacija. Lahko se zgodi tudi obratno in Peter poskrbi za kosilo, medtem ko se Maja potepa s prijateljico po mestu. Če je to enkrat in po dogovoru, je seveda povsem sprejemljivo. Naslednjič bo na vrsti Peter. A vsakodnevno ponavljanje iste situacije vsekakor vodi v težave.

Razdelita si odgovornosti

Zgoraj opisan primer je le eden izmed mnogih. Dejstvo je, da je potrebno v družinskem, partnerskem odnosu poskrbeti za marsikaj. Odnašanje smeti, pospravljanje, sesanje, pomivanje posode, nakupovanje, manjša popravila, urejanje vrta in tako dalje.

Potreben je pošten dogovor o razdelitvi obveznosti na način, da bo obema ustrezalo in da bosta imela dovolj prostega časa zase. Prav nič ni narobe, če Peter kuha, ker je spreten za štedilnikom, in Maja medtem pospravi ali naredi kaj na vrtu, kar ji je tako ali tako všeč. Razdelitev nalog in odgovornosti je stvar posameznega para. Pomembno je le, da je pravična in da se z njo strinjata oba.

Več časa za oba = več lepih trenutkov

Ker bo obema na ta način ostalo več časa, bosta bolj sproščena, boljše volje in bosta imela več razumevanja drug za drugega. Vse to pa vodi v kvaliteten partnerski odnos, ki lahko od tu dalje zgolj še napreduje. Včasih je enostavno potrebno pogledati proč od nekih ustaljenih okvirjev, da ženske kuhajo in moški nosijo smeti ter skrbijo, da v stanovanju vse deluje, kot mora.

Vsi ljudje si nismo enaki in nimamo enakih sposobnosti. Imamo pa vsi dva para rok in nog, kar pomeni, da se lahko lotimo vsega, če imamo le volje in časa. Vsekakor je potrebno upoštevati tudi službo in morebitne druge obveznosti. Tu so še otroci in Maja v tem primeru zares ne bi zmogla vsega sama. Lahko pa bi skuhala, če bi Peter odpeljal otroka na sprehod. Naslednjič bosta zamenjala in se bo Peter prelevil v mojstra kuhinje, ona pa uživala z malčkom na svežem zraku.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.