Prosti čas

5 razlogov za nakup gramofona

Gramofon

V starejših filmih pogosto vidimo predvajanje glasbe s pomočjo gramofonov in posebnih plošč, na katere so posnete oziroma zapisane skladbe. Starejši ljubitelji glasbe se gramofonov spominjajo na nekoliko nostalgičen način, a pravi »glasbofili« in tudi mlajši ljubitelji glasbe celo danes prisegajo na gramofon.

Zakaj? Trdijo, da je zvok, ki ga predvaja gramofon z gramofonske plošče, še vedno najbolj kvaliteten med vsemi. Seveda je pri tem pomembno, za kateri gramofon gre in kako kakovostne zvočnike pri predvajanju uporabljamo, a dejstvo je, da priljubljenost gramofonov v zadnjem času opazno narašča.

1. Kvaliteten zvok

Za to, da so gramofoni še vedno priljubljeni, in to celo vse bolj, ima veliko zaslug tudi kakovost zvoka. Poznavalci namreč prisegajo, da je zvok predvajane glasbe, ki pride iz dobrega gramofona, še vedno najbolj kvaliteten.

Gramofon Essential III RecordMaster Red

Gramofon Essential III RecordMaster Red – Symphony International d.o.o.

Šlo naj bi za bolj bogat in intenziven zvok, ki pa je lahko takšen samo v primeru, da gre za kvalitetno opremo. In ne le od gramofona in zvočnikov, pač pa je veliko odvisno tudi od gramofonske igle, ki jo je potrebno v pravem trenutku zamenjati.

2. Predvajanje starih plošč

Veliko ljudi ima doma na podstrehi ali v kakšni omari kup vinilnih plošč, ki so ostale od staršev ali starih staršev. Čeprav imamo danes glasbo na dosegu roke – kar preko spleta ali s pomočjo USB ključka – pa je misel na to, da bi si zavrteli kakšno staro ploščo, preprosto preveč privlačna. Kar predstavljajte si zvok, ko nekoliko zahrešči, preden iz zvočnikov pride brezhibna glasba, in gledanje vrteče se plošče, ki te zlahka zaziba v neke druge čase in prežene stres.

3. Pridih nostalgije

Ljudje se radi spominjamo dobrih starih časov in marsikdaj bi radi čas enostavno prevrteli nazaj. Žal to vedno ne gre, a nekaj zagotovo velja. Če imate doma na razpolago gramofon in nekaj plošč, boste zlahka odpotovali nazaj.

Predvajanja plošč se bodo razveselili tako mlajši kot starejši, zagotovo pa tudi obiskovalci vašega doma. Na ta način boste zlahka prebili led ob druženju in sproščeno pokramljali o načinu predvajanja glasbe, ki že od nekdaj združuje ljudi.

4. Moderen dom

Čeprav ob omembi gramofona najprej pomislimo na zgodovino, pa je dejstvo, da so danes na policah glasbenih trgovin na voljo tudi zelo moderni gramofoni. Tudi v glasbeni trgovini Symphony International, kjer so vam na izbiro gramofoni Pro-Ject.

Gramofon Essential III RecordMaster WN

Gramofon Essential III RecordMaster WN – Symphony International d.o.o.

Vaš dom bo s takšnim gramofonom pridobil nov element, ki bo prostoru vdahnil posebno noto ali pa, če želite, dušo. Da z njega ne boste le brisali prahu, si vsekakor tudi zavrtite kakšno ploščo.

5. Gramofon ni nujno drag

Če ste v prvem hipu pomislili, da gre za drag nakup, pa kar takoj ovrzimo to tezo. Za povsem spodoben gramofon boste danes odšteli okoli 200 €. Seveda bo znesek odvisen od tega, česa si od njega želite, a na samem začetku vam z vložkom ni treba pretiravati.

Če pa si vendarle že v štartu želite zagotovljene kvalitete, naj vam ne bo težko zapraviti 400 ali 500 €, saj bo šlo za zelo dobro naložbo. To bo glasba, ki bo pomirjala vašega duha, in gramofonski predvajalnik, ki bo navduševal vse, ki se bodo znašli ob njem.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.