Prosti čas

Cestno kolesarjenje: kaj vse potrebujete?

Cestno kolesarjenje

Kolesarstvo je v Sloveniji izjemno priljubljena športna dejavnost, ki privablja številne rekreativce in ljubitelje narave. Cestno kolesarstvo, kot ena od disciplin kolesarjenja, ima posebno mesto med temi navdušenci. Ne glede na to, ali se odpravljate na sproščeno vožnjo po podeželju ali bi se radi udeležili kakšnega maratona, je pomembno imeti pravo opremo.

Takšno, ki vam omogoča udobno in varno kolesarjenje. Cestno kolo ne slovi ravno kot najbolj udobno za vse tiste kilometre, ki jih cestni kolesarji opravijo na njem, a je lahko vožnja vendarle precej prijetnejša, če se pred njo primerno opremite. In na kaj vse mora pomisliti bodoči cestni kolesar?

Izbira cestnega kolesa

Izbira pravega cestnega kolesa je prvi korak pri opremljanju cestnega kolesarja. Pri nakupu kolesa je pomembno upoštevati vaše potrebe, raven dosedanjih izkušenj in proračun. Cestna kolesa se razlikujejo glede na material okvirja, geometrijo, število prestav, vrsto zavor in druge lastnosti, končna cena pa se ravno zaradi teh dejavnikov lahko močno spremeni.

Moško cestno kolo Giant Propel Advanced 1 (2023)

Moško cestno kolo Giant Propel Advanced 1 — Extreme Vital

Material okvirja je eden najpomembnejših vidikov pri izbiri kolesa. Najpogostejši materiali so aluminij, ogljikova vlakna in jeklo. Aluminijasti okvirji so lahki in trpežni ter ponujajo dobro zmogljivost po ugodni ceni. Ogljikova vlakna so še nekoliko lažja in omogočajo odlično absorpcijo vibracij na neravnih podlagah, vendar so dražja. Jekleni okvirji so vsekakor trpežni, vendar težji od aluminija in ogljikovih vlaken. Vsak dekagram manj na kolesu pa cestnemu kolesarju veliko pomeni.

Žensko cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 3 L (2023)

Žensko cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 3 L — Extreme Vital

Poleg materiala okvirja je pomembno upoštevati tudi geometrijo kolesa. Cestna kolesa se lahko razlikujejo glede na geometrijo, ki je lahko bolj športna ali bolj udobna. Športna geometrija omogoča aerodinamičen položaj, ki je primeren za doseganje višje hitrosti in dirkanje. Udobna geometrija pa ponuja bolj vzravnano držo, ki je primerna za daljše vožnje in rekreativno kolesarjenje.

Kolesarska oprema cestnega kolesarja

Poleg samega kolesa je pomembno imeti tudi ustrezno kolesarsko opremo. Kolesarska oblačila so zasnovana za udobje, zračnost in optimalno zmogljivost med vožnjo. Kolesarski dresi, hlače, nogavice in brezrokavniki so oblačila, ki so narejena iz posebnih materialov, ki odvajajo vlago stran od telesa in omogočajo boljše prezračevanje.

Moška kolesarska oblačila Castelli: hlače Entrata, majica Climber's 3 SL

Moška kolesarska oblačila Castelli: hlače Entrata, majica Climber’s 3 SL — Extreme Vital

Poleg tega nudijo tudi udobno oblazinjenje na kritičnih delih telesa, kot je mednožje, kakovostne kolesarske rokavice pa zagotavljajo dober oprijem in preprečujejo zdrs s krmila zaradi potnih dlani. Kolesarske rokavice nudijo tudi zaščito pred vibracijami, udarci in odrgninami ob morebitnem padcu. Tu je še kolesarski nahrbtnik, ki je priročen za prenašanje vode, prigrizkov in drugih potrebščin med vožnjo.

Vsaka kolesarska obutev ni dobra

Kolesarski čevlji so pomemben del opreme cestnega kolesarja, saj omogočajo učinkovit prenos moči z nog na pedala. Takšni čevlji imajo trd podplat, ki zagotavlja stabilnost in preprečuje izgubo energije med poganjanjem. Prav tako omogočajo pravilno pozicioniranje stopal na pedalih in preprečujejo zdrse, saj so vpeti na pedala.

Moški kolesarski čevlji Northwave Revolution 3

Moški kolesarski čevlji Northwave Revolution 3 — Extreme Vital

Pri izbiri kolesarskih čevljev je pomembno, da se vam prilegajo, da niso preveliki ali premajhni in da nudijo dovolj zračnosti za udobno vožnjo. Obstajajo različni modeli čevljev, zato izberite tiste, ki ustrezajo vašemu slogu vožnje in potrebam, pred nakupom pa se posvetujte še s prodajalcem. Bodite pozorni na model zapenjanja, ki se mora skladati s tistim na pedalih kolesa.

Ne pozabite na zaščitno opremo

Zaščitna čelada je nujen del varnostne opreme vsakega cestnega kolesarja. Čelada ščiti glavo pred poškodbami v primeru padca ali trka. Pri njeni izbiri je pomembno, da se vam v popolnosti prilega in da je certificirana po standardih varnosti. Izbirate lahko med različnimi modeli in slogi čelad, od lahkih cestnih čelad do bolj vzdržljivih gorskih čelad.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger — Extreme Vital

Za cestno kolesarjenje boste seveda izbrali cestno čelado, saj je bolj aerodinamična in lažja kot druge vrste čelad. Pomembno je, da izberete čelado, ki je udobna, dobro prezračena in ima ustrezen sistem za prilagajanje velikosti obsega.

Zaščitna sončna očala

Med vožnjo na cesti je zaščita oči prav tako pomembna. Zaščitna sončna očala ne le ščitijo oči pred sončnimi žarki, ampak tudi pred vetrom, prahom, insekti in drugimi motečimi dejavniki, ki so lahko ob visokih hitrostih in prometu precej nevarne. Izberite sončna očala s polariziranimi lečami, ki zmanjšujejo bleščanje in zagotavljajo jasen pogled na cesto.

Kolesarska očala Oakley Flak 2.0 XL

Kolesarska očala Oakley Flak 2.0 XL Prizm Trail Torch — Extreme Vital

Kolesarska očala se vam morajo lepo prilegati in biti pravšnje velikosti glede na velikost vašega obraza. Prav tako je priporočljivo očala in čelado kupovati skupaj ter oboje preizkusiti na licu mesta. Okvirja čelade in očal se morata lepo dopolnjevati, sicer lahko med kolesarjenjem pride do neprijetne, celo nevarne situacije.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.