Prosti čas

Nakup čevljev za tek: kateri bodo pravi?

Trgovina s čevlji za tek

Ko stopimo v svet tekaških copat, nas običajno preplavi neskončna ponudba različnih modelov, blagovnih znamk in tehnologij. In medtem ko je lahko to za nekatere navdušence nad tekom razburljivo, pa je za druge nekoliko bolj zmedeno in obremenjujoče. Pomembno je razumeti, da izbira tekaških čevljev ni le stvar mode ali blagovne znamke.

Izbira temelji na vaših individualnih potrebah, tekaškem slogu in ciljih. Vsak človek ima edinstveno obliko noge, lok stopala, način pristanka stopala med tekom in druge specifične značilnosti. Vse to vpliva na to, kako se telo obremenjuje med tekom, zato je izbira pravih tekaških čevljev ključna. Ustrezno izbrana tekaška obutev bo podpirala stopala in zmanjšala tveganje za morebitne poškodbe.

Pronacija in supinacija

Pred nakupom tekaških čevljev je dobro poznati nekaj osnov in razčleniti pomen izrazov pronacija in supinacija. Pronacija je naravno gibanje stopala med tekom, pri katerem se stopalo nagiba navznoter (proti notranji strani stopala) med stikom s tlemi.

Med pronacijo se stopalo rahlo valja in absorbira udarce ter pomaga pri porazdelitvi obremenitve med stopalom in spodnjim delom noge. To gibanje je del normalnega tekaškega cikla in pomaga absorbirati udarce ter omogoča bolj učinkovit in udoben tek.

Moški tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 860v13

Moški tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 860v13 — Extreme Vital

Supinacija pa je gibanje stopala med tekom, pri katerem se stopalo nagiba navzven, stran od središča telesa, kar lahko povzroči obremenitve na zunanji del stopala in poveča tveganje za poškodbe. Odvisno od vaše tehnike teka bo tako odvisen tudi izbor tekaške obutve.

Čevlji za tek za različne vrste teka

Tekaški čevlji, ki so namenjeni tekačem z naravno pronacijo, so nevtralni tekaški copati. To pomeni, da se stopalo med tekom ne nagne preveč navznoter ali navzven. Nevtralni čevlji ponujajo blaženje in podporo ter so primerni za večino tekačev, ki nimajo izrazitih težav s pronacijo.

Ženski tekaški čevlji Hoka Rincon 3

Ženski tekaški čevlji Hoka Rincon 3 — Extreme Vital

Stabilni tekaški čevlji so denimo namenjeni tekačem, ki imajo zmerno do močno pronacijo, kar pomeni, da se stopalo med tekom nagne navznoter. Stabilni čevlji imajo dodatno podporo na notranji strani stopala, ki pomaga uravnotežiti pronacijo in preprečuje prekomerno zvračanje stopala.

Minimalistični so tekaški čevlji z manjšo količino blaženja in podpore, namenjeni tekačem, ki želijo bolj naraven občutek med tekom. Takšna tekaška obutev spodbuja naravno gibanje stopala in lahko pomaga pri razvijanju mišic stopala ter izboljšanju ravnotežja in tekaške tehnike.

Potem so tu trail tekaški čevlji, namenjeni tekačem, ki se ukvarjajo s tekom izven urejenih poti in po neravnem terenu. Ti čevlji imajo običajno grob podplat, ki nudi dober oprijem na različnih površinah, in so bolj odporni na kamne in druge ovire na poti.

Moški trail tekaški čevlji Salomon Sense Ride 5

Moški trail tekaški čevlji Salomon Sense Ride 5 — Extreme Vital

Maratonski tekaški čevlji pa so posebej zasnovani za tek na dolge razdalje, kot so maratoni in polmaratoni. Pogosto imajo lažjo konstrukcijo, dobro blaženje ter energijsko učinkovite tehnologije, ki pomagajo prihraniti energijo med dolgim tekom.

Kam po kakovostno tekaško obutev?

Tekaške čevlje vseh vrst je moč najti na spletu in v različnih trgovinah s športno opremo. V primeru, da želite imeti na dosegu rok bogato ponudbo tekaških čevljev, pa ne boste obžalovali obiska trgovine Extreme Vital, kjer postrežejo z raznovrstno opremo za tekače in tudi rekreativce v drugih športih.

Ženski trail tekaški čevlji Brooks Caldera 5

Ženski trail tekaški čevlji Brooks Caldera 5 — Extreme Vital

V omenjeni trgovini so na voljo tako moški tekaški čevlji kot ženski tekaški čevlji. Ponudba je zelo pestra, saj nudijo tako cestne copate (all-round) kot obutev za grobo in razgibano podlago (trail). Da v Extreme Vital dajejo prednost kakovosti, kaže dejstvo, da prisegajo na priznane blagovne znamke, kot so Brooks, New Balance, On, Hoka, Salomon, Adidas Terrex, Scarpa in druge.

Kaj vse še potrebuje pravi tekač?

Poleg tekaških čevljev obstaja še nekaj drugih pomembnih kosov opreme, ki jih pravi tekač potrebuje za udoben in varen tek. Vsekakor najprej pomislimo na športna oblačila. Izberite udobna, zračna in funkcionalna oblačila, ki so primerna za tek. Nekateri pomembni kosi oblačil vključujejo športni nedrček za ženske, tekaške majice, hlače ali pajkice ter tekaške nogavice.

  • Športni nedrček zagotavlja dodatno podporo in udobje za prsi med tekom. Izberite takšnega, ki ima ustrezno stopnjo opore in prileganja ter je izdelan iz zračnega materiala.
  • Ne pozabite na nogavice za tek. Kakovostne tekaške nogavice so pomembne za udobno in varno izkušnjo med tekom. Izberite nogavice, ki so izdelane iz zračnega materiala, zagotavljajo blaženje ter preprečujejo drgnjenje in nastajanje žuljev.
  • Pametna športna ura je uporaben pripomoček za sledenje razdalje, hitrosti, srčnega utripa in drugih tekaških metrik. Omogoča vam, da spremljate svoj napredek, nastavite cilje ter natančno beležite in analizirate svoje tekaške treninge.
  • Za varnost dodatno poskrbijo odsevni trakovi in svetilke. Če tečete v pogojih zmanjšane vidljivosti, kot je tek v temi ali oblačnem vremenu, je priporočljivo nositi odsevne trakove in svetilke.
  • Za ohranjanje hidracije med tekom je treba imeti pri sebi ustrezno hidracijsko opremo, kot so steklenice za vodo, hidracijski pasovi ali hidracijski nahrbtniki. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza glede na razdaljo in intenzivnost vašega teka.
  • Če tečete na soncu, je priporočljivo nositi sončna očala, ki ščitijo oči pred sončnimi žarki, in športno pokrivalo za glavo.

Vse našteto najdete v športni trgovini Extreme Vital.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.