Prosti čas

Kako prepoznati treking kolo?

Treking kolo

Z vidika zdravja je kolesarjenje ena od najboljših oblik rekreacije. Kolesarite lahko vsak dan, na primer ko se odpravljate po opravkih. Takšna aktivnost je koristna tako za fizično kot psihično zdravje človeka. Raziskave kažejo, da kolesarji v manjši meri obolevajo za številnimi obolenji. Njihov imunski sistem je okrepljen, enako velja tudi za mišice.

Če še niste kolesar in se v prihodnje nameravate lotiti te aktivnosti, je izbira ustreznega tipa kolesa izjemno pomembna. V prvi vrsti je odvisna predvsem od tega, po kakšnem terenu se nameravate najpogosteje voziti. Če boste pri vožnji s kolesom uporabljali asfaltirane ceste in utrjene makadamske poti, je dobra izbira treking kolo. Ta v svetu kolesarstva velja za precej novo vrsto kolesa. Pogosto je označeno kot hibrid med cestnim in gorskim kolesom.

Splošne značilnosti treking koles

Treking kolo torej lahko označimo kot mešanico med cestnim in gorskim kolesom. Zanj se pogosto odločajo rekreativni kolesarji, ki se pogosto vozijo po utrjenih cestah, po makadamu in po dobro utrjenih gozdnih stezah.

Moško treking kolo Specialized Sirrus 3.0 (2023)

Moško treking kolo Specialized Sirrus 3.0 — Extreme Vital

Treking kolo je opremljeno z nekoliko večjimi, a ožjimi kolesi. Pnevmatike imajo gladko sredinsko plast, ki zagotavlja dober oprijem na asfaltu. Za dober oprijem na manj ravnih površinah pa poskrbijo zunanje plasti, ki so narebrene. Na treking kolesu je drža kolesarja pokončna in udobna, zato je kolo primerno tudi za premagovanje daljših razdalj.

Prednosti in slabosti treking kolesa

Gladka sredinska plast pnevmatik treking kolesu zagotavlja, da se dobro oprime asfalta, zunanje tekalne plasti pa omogočajo dober oprijem na neravnih in zahtevnejših površinah. S treking kolesom lahko naredite veliko kilometrov, za kar poskrbi udobje, ki ga na nekaterih modelih omogoča sprednje vzmetenje. Za učinkovito premagovanje daljših razdalj je odgovorna tudi dokaj pokončna drža.

Žensko treking kolo Giant Liv Rove 3 DD Disc (2023)

Žensko treking kolo Giant Liv Rove 3 DD Disc — Extreme Vital

Zavedati pa se je treba, da se treking kolo pri spustih ali pri vožnji po neutrjenih terenih ne obnese najbolje. V tem primeru je zagotovo boljša izbira gorsko kolo, ki je zasnovano posebej z mislijo na vožnje izven urejenih poti.

Za koga je treking kolo dobra izbira?

Če so vaši kolesarski načrti usmerjeni v utrjene in urejene terene, je nakup treking kolesa lahko odlična izbira. Takšno kolo je torej dobrodošla izbira za vse rekreativne kolesarje, ki se najpogosteje in najraje vozijo po asfaltu in makadamu.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 30 (2022)

Moško treking kolo Scott SUB Cross 30 — Extreme Vital

Ko boste trdno prepričani, da je treking kolo prava izbira tudi za vas, je naslednji korak, da pričnete razmišljati, kje ga boste kupili. V Sloveniji je na voljo kar nekaj specializiranih trgovin s kolesi in kolesarsko opremo. Pri izbiri treking kolesa se osredotočite na kakovost in udobje. Večjo pozornost namenite poznanim proizvajalcem. Za dobro treking kolo boste morali odšteti malce več, a vam bo zato toliko bolje služilo.

Kdaj se odločiti za cestno ali gorsko kolo?

Če si bolj kot po urejenih in utrjenih poteh želite s kolesom voziti po neurejenih poteh in uživati v spustih, je bolje poseči po eni od vrst gorskega kolesa. Za premagovanje zelo dolgih razdalj, kjer se boste vozili samo po asfaltiranih poteh, pa je najprimernejša izbira cestno kolo.

Žensko treking kolo Specialized Sirrus X 4.0 (2023)

Žensko treking kolo Specialized Sirrus X 4.0 — Extreme Vital

V kolikor se sami nikakor ne morete odločiti, ali izbrati cestno, gorsko ali treking kolo, vam bodo pri tem vsekakor pomagali strokovno podkovani in izkušeni prodajalci v specializiranih trgovinah s kolesi. Svetujemo vam, da na spletu preverite ponudbo treking koles, nato pa z obiskom fizične trgovine pridobite še dodatne informacije in kolo pred nakupom preizkusite.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.