Dom in vrt

Kako ukrepati, ko napade zidna plesen?

Zidna plesen

Zidna plesen je ena najpogostejših težav, s katerimi se soočajo lastniki stanovanj, kjer je relativna vlažnost zraka previsoka. Plesen pa ni le grda, ampak lahko povzroči tudi različne zdravstvene težave ter poškoduje stene in pohištvo. Največkrat jo srečamo v kleteh, kopalnicah in kuhinjah.

Nastane zaradi prevelike relativne vlažnosti v zraku in jo zlahka opazimo, saj je v zraku neprijeten vonj po vlažnem. Kako prepoznati in odpraviti težavo s plesnijo? Obstaja kar nekaj načinov, za začetek pa bo vendarle treba poiskati pravi vzrok za nastanek.

Prepoznavanje zidne plesni

Prvi korak k reševanju zidne plesni je, da jo čim prej prepoznamo. Običajno lahko težavo ugotovimo, ker bo imel zrak vonj po plesni, na stenah ali stropu pa lahko opazimo grde črne, sive ali zelene madeže, ki močno izstopajo. Če posumimo, da gre za resno težavo, je treba ukrepati hitro, da preprečimo nadaljnjo škodo ali potencialne zdravstvene težave.

Nastanek zidne plesni

Zidno plesen boste prepoznali po črnih, sivih ali zelenih madežih.

Najslabše, kar lahko v tem primeru storimo, je, da stanje ignoriramo. Nekateri mesta z zidno plesnijo enostavno zakrijejo s pohištvom ali pa prebelijo, da ni videti grdo. Žal bo plesen na ta način ostala v stenah stanovanja in kmalu udarila še z večjo močjo.

Kako se znebiti zidne plesni?

Ko enkrat ugotovimo, da gre za zidno plesen, imamo na voljo nekaj rešitev, da se je znebimo. Če težave niso prehude, lahko očistimo prizadete površine z milom in vodo ter pustimo, da se mesto povsem posuši. Potem uporabimo belilo ali izdelke na osnovi fungicidov ter prizadeto mesto premažemo po navodilih proizvajalca.

Pri tem poskrbimo tudi za svoje zdravje in odpremo vsa okna, da se ustvari prepih. Roke zaščitimo z rokavicami ter uporabimo obrazno masko. V resnejših primerih pa to ne bo dovolj. Takrat uporabimo razvlažilec zraka, ki bo poskrbel za hitro odstranjevanje vlage iz zraka in sten.

Drugi koraki za odpravo zidne plesni

Še en korak za rešitev težav z zidno plesnijo je izboljšanje izolacije na zunanjih stenah (če je potrebno). Redno prezračujemo prizadete prostore in za prezračevanje uporabimo vsa okna in vrata, s čimer za nekaj minut ustvarimo prepih. Pomembno je vedeti, da se stenske plesni ne znebimo le s čiščenjem tistega, kar vidimo. Odpraviti moramo tudi osnovni vzrok visoke vlažnosti v našem domu.

To lahko zahteva spremembe, kot je namestitev novih oken ali nadgradnja izolacije. In kakšna je idealna raven vlažnosti v stanovanju? Idealna vlažnost v stanovanju naj bi bila med 40 in 60 %. Če je ta višja od 60 %, lahko pride do kondenzacije in ustvarjanja ugodnega okolja za razvoj plesni. Dejstvo je, da vlaga v stanovanju nikoli ne pomeni ničesar dobrega.

Nikoli ne zamižimo na eno oko

Zidna plesen je lahko resna težava, če se je ne lotimo hitro in na pravi način. Vsekakor najprej poskrbimo za vzrok, ki je botroval nastanku te zdravju nevarne nadloge, nato pa se lotimo ukrepov za odstranjevanje in sanacijo.

Razvlažilci zraka so idealni tudi v primerih, ko je treba sanirati stanovanje po poplavi ali počeni cevi, morda zgolj po prenovi, ko je v stenah ostalo veliko vlage. V podjetju Frisema d.o.o. imajo na voljo kar 20 izjemno kakovostnih razvlažilcev zraka za najem.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.