Dom in vrt

Kaj sta BIO sadje in zelenjava?

BIO sadje in zelenjava

Naša družba napreduje, prav tako kot tudi samo zavedanje, da je ključnega pomena poskrbeti za svoje zdravje, če želimo dolgo in srečno živeti. Glede na to, da se naša življenjska doba ves čas podaljšuje, je jasno, da hodimo v pravo smer. Morda eden najpomembnejših delov te celote pa je vsekakor zdrav način prehranjevanja.

Pa tokrat ne bomo govorili o zdravih receptih ali o tem, zakaj česa ne jesti in obratno. Tokrat se bomo posvetili oznaki BIO in pogledali, kaj dejansko sploh pomeni, in ali sta sadje in zelenjava pridelana na ta način zares boljša ali zgolj dražja.

Kaj pomeni, da je pridelek BIO?

Ko na trgovski polici ali na tržnici zasledimo, da se prodaja BIO pridelek, je to signal, da gre za pridelek, ki je bil pridelan na ekološko prijazen način. To pomeni, da boste s takšnim pridelkom v svoje telo vnesli najmanjšo možno raven škodljivih pesticidov, katerih v teh pridelkih načeloma ni.

Tako kot pesticidi so tudi herbicidi v tem primeru kmetovanja prepovedani, zato ste lahko popolnoma brez skrbi. Seveda pa se morate prej pozanimati o prodajalcu. Ugotoviti, kakšen sloves se ga drži, in ali je pred vami zares tisto, kar piše, da je.

Kakšna je razlika med BIO in EKO?

Pri oznakah BIO, EKO ali organsko gre dejansko za eno in isto zadevo. Gre za certifikat, da je pridelek ekološko pridelan in varen za uživanje. Morda se sprašujete, zakaj so tovrstni izdelki vedno nekoliko dražji od drugih. Pravzaprav gre za dodano vrednost na takšen izdelek ali pridelek, saj je po eni strani bolj zdrav, po drugi pa se mora pridelovalec precej več truditi okoli njega.

EKO in BIO

Pri EKO in BIO gre za certifikat, da je pridelek pridelan ekološko.

Dobro pa je vedeti še nekaj. V Sloveniji je po zakonu prepovedano nek izdelek označevati na ta način, če ni v resnici ekološko pridelan. Kazni so visoke, zato ste lahko brez skrbi, da se večji, a tudi manjši trgovci tega ne bi posluževali. Prav tako je prepovedano uporabljati kakršnekoli logotipe ali nalepke, ki bi kupca zavedle, da ima pred seboj BIO izdelek, v resnici pa temu ni tako.

Nezamenljiv okus

Navadno boste dokaj hitro ugotovili, ali imate v roki oziroma na krožniku ekološko pridelano sadje ali zelenjavo. Okus takšnega pridelka je vsekakor nezamenljiv in bo navdušil vaše brbončice. Pri nakupovanju sadja in zelenjave pa bodite vedno pozorni na to, od kod prihaja.

Če boste kupovali jagode iz Španije in grozdje iz Francije, morate v zakup vzeti dolgo pot, ki jo to naredi, preden pride do vas. Verjetno vam je jasno, da v teh primerih sadje in zelenjavo na pot velikokrat odpravijo, še preden ta do konca dozori.

Morda ste že kdaj slišali, da banane obirajo zelene in potem zorijo na poti do Evrope. Vsekakor banan ne moremo imeti v naših krajih kaj dosti hitreje, kot je tudi jasno, da jih tu ne moremo gojiti. A vseeno je dobro vedeti.

Vsekakor pa ne kupujte pridelkov iz tujine, ki jih gojimo doma, zgolj zato, ker so cenejši. Pomislite na kvaliteto, vitamine, minerale in v končni vrsti na svoje dragoceno zdravje. Najbolj zdravo je tisto, kar ima najkrajšo pot do vaše mize.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.