Dom in vrt

Gradnja lesenih hiš po sistemu CLT

CLT gradnja lesene hiše

Lesene hiše so vse bolj cenjene in iskane, kar niti ne čudi, ko pogledamo vse prednosti, ki jih prinašajo s seboj. Bivanje v leseni hiši je namreč precej bolj zdravo, izboljša se počutje, imajo pa tudi nadvse dobrodejen učinek na družinski proračun.

Ker lesena hiša idealno uravnava stopnjo vlažnosti v zraku, s tem preprečuje nastanek plesni in je idealno bivališče za alergike. Kar pa se proračuna tiče, pa je nadvse dobrodošel nižji znesek za ogrevanje, ki močno poceni bivanje, hkrati pa v določenem obdobju tudi precej amortizira začetni strošek gradnje.

Kaj je sistem CLT?

Kot rečeno, gradnja lesenih hiš v zadnjem času močno napreduje, saj se ljudje zavedamo, kako zelo koristna je lahko za nas. Nudi pa tudi pristno toplino in udobje bivanja, kakršnega v klasičnih zidanih objektih ne poznamo. Gradnja CLT masivne lesene hiše spada v kategorijo montažnih gradenj.

Tipska CLT montažna hiša Artenova 135

Tipska CLT montažna hiša Artenova 135 – LESOTEKA HIŠE

Gre za sistem, pri katerem se vse potrebno pripravi v proizvodnji, stene se pripelje na lokacijo gradnje, kjer se sestavi hišo v zgolj dveh do treh dneh. Takšna gradnja je nadvse čista in ne povzroča hrupa. Rečemo ji tudi suha montaža, še kako dobro pa jo obvladajo v podjetju Lesoteka hiše d.o.o.

Je lesena hiša varna?

Veliko ljudi razmišlja o leseni gradnji, a vsaj na začetku malce podvomi o njeni trdnosti in varnosti pred ognjem. Zanimivo, lesene hiše precej težje zagorijo, kot bi si predstavljali. Za začetek povejmo nekaj malega o trdnosti. Posamezni sloji masivne lesene stene so križno lepljeni.

Prav to pa onemogoča širjenje in neželeno raztezanje lesa. Takšne stene imajo izjemne gradbene in fizikalne lastnosti, kot so statična trdnost in potresna varnost, ognjevarnost, toplotna izolativnost ter kumulativnost. Lesena hiša vas vsekakor ne bo pustila na cedilu.

Blagodejni učinki bivanja v leseni hiši

Ne pravimo zaman, da je človek bitje narave in se najbolje počuti, kadar je obkrožen z njo. Torej, ne zazidan v kakšno pravokotno stavbo, ampak obkrožen z naravnimi materiali, kot je les. Prav les daje takšni hiši izjemen čar, toplino, prijeten vonj in klimo, kakršno bi si lahko le želeli.

Moderna tipska CLT lesena hiša FA 90

Moderna tipska CLT lesena hiša FA 90 – LESOTEKA HIŠE

Masivne lesene hiše poskrbijo za idealno vlažnost in bistveno pripomorejo k ohranjanju idealne temperature. Prav to pa je razlog, da boste precej prihranili pri stroških ogrevanja. Zaradi velike lesne mase je toplotna akumulacija masivne montažne hiše visoka, to pa podaljša čas ohlajanja.

Sistem CLT omogoča precej svobode

Morda se zavedate pozitivnih lastnosti lesene gradnje, a niste prepričani, da bi lahko zgradili leseno hišo, ki bi zadovoljevala vaš okus. Gradnja po sistemu CLT vam omogoča precej arhitekturne svobode. Vas zanima, s kakšnimi merami se lahko pri gradnji take hiše poigrate?

CLT elementi so na voljo v dolžini 8 do 16 m in merijo v višino od 2,45 do 2,95 m. Debelina posameznega elementa znaša med 6 in 32 cm. Lahko si zamislite karkoli med temi dimenzijami in lahko ste prepričani, da bo vsak dober arhitekt znal na ta način narisati vašo sanjsko hišo, v kateri boste bivali celo življenje. In ne le to. Lesene masivne hiše so izjemno trpežne in obstojne, zato lahko v njih najde svoj dom več generacij.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.