Dom in vrt

Kako poskrbeti za učinkovito zaščito lesa?

Zaščita lesa

Les se ves čas nahaja v naši bližini in se ponuja kot vsestranski material, ki ga je precej enostavno obdelovati, služi pa na različne načine. V gradnji, za izdelavo pohištva, orodja, igrač, tal, teras in še in še. Les je zelo lep in topel material, ki pa potrebuje nekaj vzdrževanja.

Ko zanj pravilno skrbimo, lahko pričakujemo tudi njegovo dolgoživost. Les ima seveda nekaj sovražnikov, ki jim s pravim pristopom lahko preprečimo dostop do njega. Vlaga, glivice, škodljivci in različne vremenske spremembe lahko na nezaščitenem lesu hitro pustijo posledice in skrajšajo njegovo življenjsko dobo.

Kako zaščititi les?

Lesene površine lahko zaščitimo na različne načine, je pa seveda pomembno, za katero vrsto lesa gre in čemu je v osnovi namenjen. Gre za les, ki se nahaja znotraj hiše, ali pa bo namenjen uporabi zunaj, kjer bodo nanj delovale različne vremenske razmere? Tudi lesene talne obloge potrebujejo posebno nego.

Sijajni lak za les TEKNOS HELO YACHT

Sijajni lak za les TEKNOS HELO YACHT – KIST d.o.o.

Še posebej v prostorih, kjer bodo pod večjimi obremenitvami kot na primer v kuhinji, dnevni ali otroški sobi. Les ščitijo barve, laki in različni premazi. Pri talnih oblogah se največkrat poslužujemo lakiranja, čeprav je treba povedati, da lahko za naravnejši videz parketa poskrbimo z oljenjem.

Zaščita lesa pred vlago

Vlaga je ena večjih sovražnic lesa in v primeru, da prodre do njega, lahko kaj kmalu pričakujemo pričetek gnitja in razpadanja lesa. V ta namen si lahko pomagamo tudi z voski za les, ki zagotavljajo vodoodbojnost in zakrivajo morebitne manjše poškodbe, kot so praske.

Vosek za les TEKNOS HIRSIVAHA

Vosek za les TEKNOS HIRSIVAHA – KIST d.o.o.

Pred nakupom vedno preverite, ali izdelek zagotavlja zaščito lesenih površin za notranjo ali zunanjo uporabo. Prav tako glejte, da bodo olja in voski za zaščito lesa zdravju prijazni. Vsekakor velja preveriti nabor tovrstnih izdelkov serije TEKNOS.

Povrnite lesu sijaj

Tudi zaščiten les sčasoma izgubi začetni sijaj in pokaže, da ga načenja zob časa. K sreči pa lahko s pravočasnim ukrepanjem, barvanjem, lakiranjem ali voskanjem lesu kaj hitro povrnemo prvotni sijaj. Pri odpravi manjših poškodb se še posebej dobro izkažejo kvalitetni voski in voskanje.

Olja za les TEKNOS WOODEX

Olja za les TEKNOS WOODEX: Bioleum in Hardwood Oil – KIST d.o.o.

Parket lahko sicer brusimo in lakiramo, a je to v prvi vrsti dokaj drago, pa tudi delo zahteva mojstra za brušenje in lakiranje tal. Z oljenjem denimo lahko opravimo kar sami, je cenejše in lesu daje precej bolj naraven in topel videz. Nekako edina slabost oljenega parketa je, da je potrebno oljenje večkrat ponoviti kot lakiranje. Se pa v tem primeru izognemo brušenju, kar pomeni, da bo les zadržal svoj osnovni videz, stil in dušo.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.