Dom in vrt

Kako prihraniti pri ogrevanju?

Prihranite pri ogrevanju

Vsako leto ista zgodba. Pride jesen, prva nekoliko hladnejša jutra in večeri, ter z njimi razmišljanje o kurjavi in računu zanjo. Strošek ogrevanja je eden tistih, kateremu se ne moremo izogniti, hkrati pa med najvišjimi v gospodinjstvu. Da ne bi bilo tudi letos stresno razmišljati o novi kurilni sezoni, imamo za vas nekaj rešitev.

Rešitev ali nasvetov, kakorkoli hočete. Če jih boste upoštevali, se bo vaš strošek za ogrevanje to leto drastično zmanjšal. Seveda je pomembno tudi, ali živite v hiši, stanovanju ali najemniškem stanovanju. V vsakem primeru pa obstaja kar nekaj trikov, kako zmanjšati strošek za ogrevanje vašega doma.

1. Zamenjajte staro peč

Če živite v hiši in za ogrevanje uporabljate zastarelo peč na kurilno olje, je definitivno čas, da jo zamenjate. Prav tako je takrat čas, da razmislite o novem energentu, in sicer o peletih ali zemeljskem plinu. Ogrevanje na pelete je dandanes eno najcenejših, če vzamemo v obzir vložen energent in energijo, ki jo od njega dobimo.

Prav tako se boste znebili mrzličnega merjenja nivoja kurilnega olja, strahu pred naročanjem, saj gre za visoke zneske, ter neprijetnega vonja, ki se po hiši širi iz kurilnice. Če imate v naselju napeljan zemeljski plin, pa bi bilo morda dobro razmisliti tudi v tej smeri.

2. Kombinirajte s toplotno črpalko

Če ste doslej menili, da so toplotne črpalke samo neka muha enodnevnica, pomislite še enkrat. Te ogrevalne pomočnike vgrajuje v svoja domovanja čedalje več ljudi, in to ne brez razloga. Moderne toplotne črpalke, ki delujejo po sistemu zrak-voda, za svoje delovanje potrebujejo zgolj to: okoliški zrak, vodo in nekaj malega električne energije za napajanje sistema.

So izjemno udobne za uporabo, lahko jih krmilite na daljavo, enostavne so za vzdrževanje in jih je moč priklopiti na že obstoječi sistem ogrevanja. Prihranek na njihov račun pa bo odvisen tudi od tega, kako dobro toplotno izolacijo ima vaš dom. V določenih primerih je mogoče dom ogrevati celo samo s toplotno črpalko.

3. Pozor na okna in vrata

Stara okna in vrata, ki slabo tesnijo, so poleg slabe toplotne izolacije eden glavnih krivcev za velike izgube toplotne energije. Če imate to možnost in finančna sredstva, jih zamenjajte z novimi. V nasprotnem primeru pa vsekakor poskrbite za ta del, kolikor je pač mogoče.

Špranje, koder vam toplota uhaja na prosto, lahko povsem enostavno zatesnite s priročnimi in cenovno ugodnimi silikonskimi trakovi. Še en trik, ki ga večina ne pozna je, da  za radiatorje, ki so nameščeni na zunanje stene, namestite folijo, ki bo poskrbela, da se bo toplota od radiatorja odbila nazaj v prostor in ne v hladno zunanjo steno.

4. Pametno uporabite senčila in rolete

Steklo je izredno slab izolator, zato skozi njega na prosto uide največ toplote. Če boste notranjo stran okna ustrezno zaščitili s senčili ali zavesami ter zunanje rolete preko noči spustili do konca, bo veliko več toplote ostalo v vašem stanovanju.

Pa še en nasvet: tudi v hladnejših mesecih je potrebno zračiti stanovanje, a to počnite sistematično. Nikoli ne zračite dlje od 5 minut (lahko večkrat na dan), pri tem pa poskrbite za prepih. Nato okna zaprite, da ne izgubite preveč toplote. Pretirano ohlajene stene bi namreč potrebovale precej več toplote, da bi se ogrele nazaj.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.