Dom in vrt

Kako izbrati primeren vzglavnik?

Vzglavnik

Verjetno se vsi dobro zavedamo, kaj za nas pomeni dober in kvaliteten spanec. Od tega je odvisno, kako bomo funkcionirali skozi dan, kakšno bo naše počutje in tudi volja do dela in komuniciranja. Neredko so prav napačni vzglavniki razlog za slab spanec, boleč vrat in bolečine v hrbtenici ter glavobol.

Čeprav ste preizkusili že kar nekaj vzglavnikov, pa se vam morda še vedno zdi, da nekako ne najdete pravega zase. Nič čudnega, saj kupovanje in testiranje vzglavnikov prinaša zgolj slabo voljo in mučenje vratu vsakokrat z novim položajem. Ampak kako potem izbrati najboljši vzglavnik zase?

1, 2 ali 3 vzglavnike na kup?

Ena večjih napak, ki jih počnemo, je, da grmadimo vzglavnik na vzglavnik v upanju, da bo naslednjo noč bolje. Običajno temu ni tako, zatorej ta način testiranja odpade. Naj vam ne bo odveč zapraviti nekaj časa za izbiro vzglavnika. Zapomnite si, da v postelji preživimo kar tretjino življenja, zato naj nam bo tam udobno.

Kupujte vzglavnike pri profesionalcih

Ko govorimo o profesionalcih, imamo v mislih specializirane trgovina s spalnim prodajnim programom. Tam boste imeli zagotovo na voljo dovolj različnih vzglavnikov kot tudi svetovalcev, da boste na koncu našli najboljšega zase.

Vzglavnik naj bo izdelan iz kakovostnih materialov, njihova prevleka pa naj bo izdelana iz bombaža. Še kako pomembno namreč je, da je material na vzglavniku prepusten za vlago in tako preprečuje potenje.

Pomislite, kakšne so vaše spalne navade

Ni nepomembno, v kakšnem položaju največkrat zaspite, niti v kakšen položaj pred spanjem nevede silite. Zakaj? Položaj, v katerega se spravljate pred spanjem, nakazuje na to, kaj vaše telo potrebuje za svoj počitek. Ko boste ugotovili, kakšen je ta položaj, boste lažje izbrali tudi vzglavnik, ki bo najboljši za njegovo oporo.

Zaupajte prodajalcu svoje spalne navade, povejte, ali smrčite ali se morda prekomerno potite. Prav tako bo pomemben podatek, ali imate pod vratom raje trše ali mehkejše blazine. Imate morda kakšne alergije? Več podatkov kot boste posredovali, lažje vam bodo pomagali.

Cena ali kvaliteta?

Pri izbiri najboljšega vzglavnika vedno glejte na kvaliteto, ki bo najbolj odgovarjala vašim potrebam. Prav nič vam ne bo pomagalo, če boste domov prinesli popolnoma nov vzglavnik za 20 €, če bodo potem vaše noči naporne in neprespane, zjutraj pa boste vstajali utrujeni in z razbolenim vratom.

Kvalitetni vzglavniki so resda nekoliko dražji, a verjemite, da bo vložen denar v ta vzglavnik večkratno povrnjen. Ni pa rečeno, da ne boste svojega popolnega vzglavnika našli med tistimi nekoliko cenejšimi. Vse je stvar vaše izbire in potreb.

Bodite pozorni na polnilo vzglavnika

Še en pomemben faktor pri izbiri vzglavnika je vsekakor tudi njegovo polnilo. Včasih so jih polnili s slamo, gosjim perjem in podobno. Danes pa se za polnilo uporabljajo različni materiali, kot je denimo spominska pena in drugo.

In še nasvet: prodajalcu omenite enega klasičnih položajev v postelji, ki vam je najbolj domač:

  • na trebuhu,
  • na hrbtu,
  • na boku.

S pomočjo te informacije bo že marsikaj bolj jasno. Torej, vzemite si ves čas, ki ga potrebujete, da najdete svoj popoln vzglavnik. Izplačalo se bo!

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.