Dom in vrt

Kako izbrati prave luči za svoj dom?

Luči za dom

Osvetlitev doma in njegove okolice je nekaj, na kar sprva ne pomislimo, a je zelo pomembna. Ravno od kvalitetne osvetlitve je odvisno, ali bomo zvečer doma dobro ali malce slabše razpoloženi, morda pa nas bo celo bolela glava. Kaj pa okolica?

Imate na dvorišču avtomobil, ali pa je prehod na dvorišče ograjen in je tudi kasneje na poti še kakšna ovira do vhodnih vrat? Primerna osvetlitev bo vedno poskrbela za vaš varen povratek domov, kot tudi pregnala marsikaterega nepridiprava ali vohljača, ki bi si želel ogledati okolico vašega domovanja.

Kakšna svetila torej izbrati?

Če pričnemo kar v hiši oziroma v stanovanju, se ozrimo po najbolj prodajanih svetilih za dom. Ko govorimo o običajnih svetilih, s tem seveda ne mislimo več na stare žarnice, ki niti niso več v prodaji. Sedaj so na voljo le še varčne sijalke različnih moči in oblik, o katerih pa se je najpametneje pogovoriti s prodajalcem.

Ta vam bo najbolje svetoval katere uporabiti za določen prostor. Ni vseeno ali je govora o kuhinji, kopalnici, ali pa dnevni sobi, ali spalnici. Če je le mogoče, si v dnevni sobi privoščite možnost različne osvetlitve. To pomeni, da vgradite svetila, ki vam bodo omogočala prilagajanje moči in barve svetlobe.

Zakaj? Zato ker se v dnevni sobi navadno preživi največ časa, to pa pomeni, da mora biti svetloba dopoldne drugačna kot denimo popoldne ali proti večeru. Seveda tudi ni vseeno pod kakšno lučjo denimo prebiramo najljubšo knjigo. Zvečer zagotovo ne boste želeli v dnevni sobi svetlobe kot sredi poldneva.

Kaj pa LED svetila?

Vse pogosteje slišimo o LED svetilih, ki so v resnici postala tudi zelo popularna. Pri tovrstnih svetilih gre za način osvetljevanja, ki je zelo prijazen do računa za električno energijo, in hkrati ponuja pester nabor različnih barv in odtenkov svetlobe. Enako dobro pa se izkaže tudi z raznovrstnostjo, saj je moč LED trakove namestiti na robove stopnic, vogale sten, postelje in podobno.

Še ena posebnost LED svetil je, da se ne segrevajo, je pa v določenih primerih začetni nakup nekoliko dražji. Tako boste morali denimo kupiti celotno stropno svetilko, v kateri so vgrajena LED svetila, in jo namestiti na strop. A tovrstne luči delujejo sila zanesljivo in dolgotrajno.

Delovne luči

Če imate doma pisarno ali pa se ukvarjate s kakšno drugo dejavnostjo ali hobijem, boste navadno potrebovali tudi svetlobo. Nikoli luči ne montirajte tako, da bi vam svetila v oči. V pisarni naj svetloba pada na tipkovnico, nikdar pa proti vašemu obrazu ali zaslonu. Enako velja seveda za televizijo.

Če v takšnem prostoru preživite več časa, bodite skrajno pozorni na končno svetilnost luči v prostoru. O tej se je najbolje posvetovati s prodajalcem, načeloma pa se je dobro zadržati pod 1000 lux.

Oblika, kvaliteta in cena

Luči v stanovanju so tudi skorajda nujen dekor. Čeprav je njihova nosilna naloga, da nam razsvetlijo dnevne prostore, pa je navadno tako, da morajo biti dizajnirane v stilu, ki sodi v sam prostor. Prav zato največkrat luči v stanovanju ali hiši ena drugi niso enake.

V dnevni sobi lestenec, v kuhinji kaj modernega in praktičnega (morda vzmetna luč s prilagodljivo višino), v pisarni pa namizna svetilka. Vse to s seboj nosi tudi velik cenovni razpon, a danes je ponudba na trgu svetil že tako raznolika, da bi moral vsakdo brez težav najti nekaj zase.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.