Prosti čas

Zakaj teči jeseni?

Tek jeseni

Če ste med tistimi tekači, ki se s tekom ukvarjate že dlje časa, vam je odgovor že dobro poznan. V kolikor pa se na tekaške podvige šele pripravljate in ste malce v dvomih, ko je pred vami jesen, povejmo, da boste neizmerno uživali v jesenskem teku.

Jesen je del leta, ko temperature nekoliko padejo in postanejo idealne za tek v naravi. Poleti je velikokrat prevroče in je potrebno teči zgodaj zjutraj ali proti večeru, jeseni pa je praktično ves dan primeren za tek. Seveda se je pred tekom potrebno ustrezno pripraviti, a jesenske tekaške urice bodo zagotovo postale vaše najljubše.

Jesenska oprema za tekače

Kar se teka v jesenskem času tiče, je potrebno biti pozoren na samo tekaško opremo. Jesen je lepa, a tudi nepredvidljiva, zato nas v nobenem trenutku ne sme zmotiti kakšen oblak in deževje. Če je poleti za tek dovolj obleči kratko majico, hlačke in tekaške copate, pa je jeseni to nekoliko drugače.

Odvisno, glede na temperaturo in vremensko napoved se je treba že doma ustrezno pripraviti. Vsekakor pa mora biti v vaši garderobni omari za jesen na voljo nekaj obveznih tekaških reči. Mednje poleg majice in hlačk sodijo še tekaške pajkice ali daljše hlače, majica z dolgimi rokavi in vetrovka.

Tudi pri obutvi je potrebno biti pazljiv, saj so tekaške razmere jeseni precej zahtevnejše kot poleti. Še posebej če ste se namenili teči v naravi, morda po gozdnih poteh, boste potrebovali tekaške copate s posebnim nedrsečim podplatom, prav tako pa morajo biti čevlji nepremočljivi.

Jesen je lahko navdihujoča

Med tekom jeseni boste opazovali čudovito naravo, porumenele ali rdečkaste liste na drevesih in vdihovali svež zrak, ki bo s pridom napolnil vaša pljuča. Jesenske temperatur navadno niso ne previsoke in ne prenizke. Seveda lahko pride do kakšnega obdobja, ko temu ni tako, a vendarle boste jeseni v teku večinoma uživali.

Gre za vremenske razmere, ki nekako najbolj ugajajo človeškemu telesu med fizičnimi napori, kar se bo poznalo tudi po končani vadbi, saj boste polni pozitivne energije in pripravljeni na nove podvige. Pravi tekači znajo povedati, da je potrebno teči skozi celo leto. Tudi pozimi ali takrat, ko morda vreme ni najbolj prijetno, saj boste le tako lahko vzdrževali ustrezno telesno pripravljenost.

Ne pozabite na ogrevanje

Za vse vrste športov je priporočljivo, da se pred pričetkom lotimo ogrevalnih vaj. Naše telo namreč ni pripravljeno iz točke nič skočiti v visoke obrate, zato se ogrevajte počasi in premišljeno. Vzemite si deset ali petnajst minut, naredite nekaj poskokov, počepov, raztegnite nožne mišice in se ogrejte. Pričnite s hitro hojo in se po nekaj minutah, ko boste čutili, da ste pripravljeni, podajte na tek.

Tecite po svojih zmožnostih. Za začetek bo dovolj nekaj minut lahkotnega teka in nekaj minut hoje. Ta čas se bo sčasoma podaljševal in počutili se boste vse bolje in bolje. Pomembno je, da svojih mišic ne zakisate, saj boste namesto napredka in dobrega počutja dobili zgolj bolečine in kakšno vnetje ali poškodbo.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.