Posel in internet

Kako zavarovati poslovno informacijsko omrežje?

Poslovno informacijsko omrežje

Težko bi našli podjetje, v katerem ne bi uporabljali vsaj nekaj računalnikov in kakšne računalniško vodene strojne opreme. Nekatera podjetja pravzaprav slonijo na tovrstnih omrežjih in so od njih odvisna. Gre za računalnike povezane v notranjo mrežo, ki pa se seveda povezuje tudi v zunanjo.

Morda z njeno pomočjo v podjetju upravljate proizvodne procese ali pa vam služi za administracijo in upravljanje podjetja samega. Pa ste postorili vse, kar je treba na področju varnosti? Žal so informacijske mreže v podjetjih vse prevečkrat žrtve napadalcev, ki izkoriščajo nedoslednosti in morebitno neizobraženost zaposlenih na tem področju.

Izobrazite sebe in zaposlene

Na trgu je kar nekaj podjetij, ki ponujajo različne delavnice in izobraževanja s področja informacijske varnosti. Prav tako vam lahko vaše omrežje strokovno pregledajo ter ugotovijo, ali je vse tako, kot mora biti, oziroma ali potrebujete določene spremembe.

Ena pomembnejši reči, kar se informacijske varnosti v podjetju tiče, je izobrazba zaposlenih in vseh v podjetju. Prav ti namreč upravljajo z vašim informacijskim omrežjem, zato je bistvenega pomena, da vedo, od kod nanje prežijo nevarnosti.

Vdori preko spletne pošte

Eden najpogostejših napadov se vrši s pomočjo phishinga oziroma spletnega ribarjenja. Gre za metodo, kjer napadalec razpošlje okuženo spletno pošto na več naslovov – upajoč, da bo kateri od prejemnikov nasedel in kliknil na določeno povezavo ali morda odprl okuženo datoteko.

Na ta način se napadalca spusti v omrežje, kjer pa nato lahko počne, kar ga je volja. Krade osebne podatke, tajne podatke podjetja ali pa izvrši napad na samo omrežje in ga onesposobi. Lahko si predstavljate, kakšno škodo na ta način utrpi podjetje.

Preizkusite varnost informacijskega sistema

Strokovnjaki s področja informacijske varnosti nudijo tudi tako imenovane penetracijske teste, pri katerih odigrajo vlogo napadalca. Lahko gre za testiranje zaposlenih, katerim se pošlje popolno zamaskirano spletno pošto in preveri, ali so ti dovolj previdni, da ob tem ne storijo napake.

Drugi korak takšnega testa pa je pregled celotnega informacijskega omrežja in iskanje morebitnih napak. Pri tem preverijo programsko kodo strani, ki jo morebiti uporabljate v podjetju, ter opravijo tudi pregled celotnega vozlišča in posamezne računalniške komponente. Eden bolj odmevnih vdorov se je pred leti pripetil Iranu, ko so v njihove jedrske obrate prodrli z zlonamerno kodo in precej onesposobili njihove obrate.

Nasveti za večjo varnost

Vsekakor ne pozabite na varnostne kopije. Te pripravljajte v rednih intervalih in jih hranite na varnem mestu oziroma na napravi, ki ni povezana v splet. Ko/če pride do zaklepa vaših storitev ali spletnih mest, napadalcu nikar ničesar ne plačujte. O tem obvestite pristojne organe in se z njimi posvetujte o nadaljnjih postopkih.

Ne pozabite na požarni zid in vedno vse dostope zavarujte z dodatnim korakom, ki se imenuje »2 step verification«. Opomnite svoje zaposlene, naj izbirajo kvalitetna uporabniška imena in gesla ter jih tudi redno menjavajo. Nikakor naj teh podatkov ne shranjujejo na računalnike.

In še za konec, nikoli se ne ujemite v misel, da je za vse poskrbljeno. Ves čas bodite na preži in posodabljajte tako tehnični del kot svoje znanje in znanje zaposlenih.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.