Posel in internet

Zakaj se v poslu ne sme spati na lovorikah?

Posel in spanje na lovorikah

Vsak dober in izkušen poslovnež vam bo povedal, da se delo v lastnem podjetju nikoli ne ustavi. Pa ne le, da se ne ustavi popoldne, ko večina končuje svojo službo, pač pa tudi na splošno. Poslovnež o svojem podjetju in poslu razmišlja ves dan, razen kadar spi. Nekateri bodo v šali dodali, da tudi sanjajo svoj posel.

Gre za precej stresno obveznost, čeprav se morda zunanjemu opazovalcu kdaj zdi, da podjetniki uživajo v svoji svobodi. Že res, da si sami odrejajo delovni čas in kaj bodo počeli. Ampak, če v resnici želijo preživeti, to pomeni, da bodo delali brez gledanja na uro. Od jutra do večera in prav vsak dan.

Posel nikoli ni dokončan

Četudi je dobra ideja padla na plodna tla in že nekaj časa po ustaljenem ritmu prinaša dobiček, pa to ne pomeni, da se že jutri ne more vse obrniti na glavo. Izdelek nenadoma ni več zanimiv, pride konkurenca in prevzame kupce, ali pa nastopi pandemija, ki določene vrste podjetij popolnoma ugasne.

Za podjetnike je potrebno reči, da morajo biti ves čas na preži. Tako za izboljšavami tistega, kar počnejo, kot na preži za konkurenco in imeti pripravljen tudi kakšen rezervni načrt. Spanje na lovorikah odpade. Če pride do nepredvidene situacije, mora biti podjetje pripravljeno. Tako na nove izzive kot tudi s finančnim zaledjem.

Finančni načrt

Gre za enega bolj pomembni načrtov v poslu, saj odloča o tem, ali bo podjetje preživelo v primeru upada posla, nepredvidenih dogodkov, oziroma ali se bo uspelo prestrukturirati in se prilagoditi novi situaciji na trgu. Prav zato je potrebno vedno imeti finančni načrt, ki je vzdržen, a hkrati dovoljuje vlaganja v napredek.

Finančni načrt

Pripravite vzdržen finančni načrt za svoj posel.

Odvisno od tega, s čim se podjetje ukvarja, je potrebno nadgrajevati strojno opremo, poslovne prostore ali pa vlagati v širitev kvalitetnega kadra. Tudi izobraževanje mora imeti mesto v tem načrtu. Pri tem pa je potrebno paziti, da se finančnih zmožnosti ne prekorači.

Nadgradnja znanja

Ko govorimo o izobraževanju v podjetju, najprej pomislimo na izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Določene delavnice in seminarji za osveževanje znanja ter seznanjanje z napredkom na trgu, na katerem delujejo. A ne gre zgolj za zaposlene.

Svoje znanje morajo nadgrajevati tudi podjetniki sami. Kako voditi posel, kako se prilagajati zahtevnim spremembam na trgu, kam vlagati denar, kako poskrbeti za zaposlene in voditi podjetje po pravi poti. Tudi vsa dodatna znanja bodo morda nekoč prišla prav, predvsem pa je potrebno biti razgledan in imeti odprte oči in ušesa.

Povratki so silno težki

Govorimo o povratkih podjetij in podjetnikov, ki so se znašli v težavah. Morda finančnih ali pa jih je presenetila neka nova situacija na trgu in jih ujela nepripravljene. Ko se človek zave, da je že tako daleč, je praktično izgubil stik s trgom.

Korak pred konkurenco

Razmišljajte vnaprej in bodite vedno korak pred konkurenco.

Potrebno je pričeti iz ničle, kar pa ne pomeni, da bo tudi uspelo. Prav zato je treba upoštevati vse prej povedano in biti ves čas pred ostalimi ter se zavedati potenciala, ki ga vsak podjetnik nosi v sebi. Vse tiste ideje, predloge za izboljšave in želje je potrebno zapisati na papir in jim namenjati pozornost.

Ohranjajte formo

Ko enkrat postanete podjetnik in dosežete neko določeno stopnjo v poslu, lahko rečete, da vam je uspelo. Nikar pa se s tem ne zadovoljite. Vedno stremite k napredku, ob zavedanju, da ste vsekakor nekaj že dosegli. A to naj vam bo zgolj potrditev za to, da ste se zadev lotili na pravi način.

Ostanite samozavestni, pozitivni in optimistični. Če si boste v takšnem trenutku zadali nove izzive, vam bo tudi uspelo. Enako energijo prenesite na svoje zaposlene in poslovne partnerje. Na ta način vam nikakor ne more spodleteti.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.