Prosti čas

Kako jeseni v gore?

Jeseni v gore

Pravi planinci in pohodniki vedo povedati, da je izlet v hribe jeseni lahko nekaj najlepšega, kar lahko pohodnik izkusi. Gre za čas v letu, ko se narava bistveno spremeni, zamenja svoje barve, okolica se navidezno umiri in zdi se, da se narava pripravlja na počitek.

Te mirnosti se človek zlahka naleze, še posebej če je odprte narave in vpija vse tisto, kar se okoli njega dogaja. Je pa jesen tudi del leta, ko se temperature precej spustijo, pojavi se deževje, morda celo zmrzal, kar spremeni podlago za hojo, vse skupaj pa seveda vpliva na opremo pohodnika.

Predvidite vse možne scenarije

Ko govorimo o možnih scenarijih, mislimo namreč predvsem na vremenske pogoje in nepredvidene dogodke, ki se lahko pripetijo v hribih. Za začetek pa je seveda potrebno pogledati vsaj vremensko napoved za tiste dni, ko se odpravljamo v hribe.

Temu primerno se je treba tudi obleči in obuti ter vzeti s seboj še kakšna rezervna oblačila. V gorah se vreme hitro spreminja in lep sončen dan se kaj hitro spremeni v hud naliv, kar pa je lahko ob precej nizkih temperaturah v tem času tudi usodno.

Pozanimajte se o gorskih kočah

Vsekakor dobrodošla informacija za vsakega planinca je, da ve, kam se lahko zateče v primeru slabega vremena. Navadno so to različni planinski domovi in manjše koče, kjer se lahko ogreje, kaj toplega poje in spije ali celo prespi.

Gorska koča

Planinec mora vedeti, kam se bo zatekel v primeru slabega vremena.

Vsekakor imejte s seboj mobilni telefon, prej pa se pozanimajte tudi, kako je z morebitnim gorskim reševanjem v tistem delu, kamor se odpravljate. Nikoli ne podcenjujte moči narave kot tudi ne moči nepredvidljivega, saj nesreča navadno udari takrat, ko to najmanj pričakujemo.

Opremite se s primerno obutvijo in opremo

Če je dokaj jasno, da se boste dobro oblekli glede na predvidene temperature, pa še vedno veliko ljudi podcenjuje zahtevnost planinskih izletov. Največkrat se kot napaka oziroma kar naivnost pripeti, da je pohodnik v težavah slabo obut. Na takšne izlete vsekakor ne sodijo natikači in opanke kot tudi ne športni copati.

Planinec mora biti obut v pohodne ali gorske čevlje, ki ščitijo ranljive gležnje in imajo poseben podplat za boljši oprijem. Hitro se namreč pripeti neroden korak in pride do zvina gležnja ali pa se noga uklešči med skale. V gorah je to lahko velika težava. Prav tako je potrebno misliti tudi na preostalo opremo, kot so vetrovka, kapa, pohodne palice, rokavice, dodatna oblačila in drugo. Odvisno od zahtevnosti tudi čelada in dereze.

Izbirajte sebi primerne poti

O izbiri kraja, kamor se boste odpravili, naj ne odloča lepa slika na spletu ali objava prijatelja na socialnih omrežjih. Dobro se informirajte o zahtevnosti poti in izberite takšno, ki jo boste s svojo fizično pripravljenostjo zmogli. Največ pohodnikov namreč omaga in kliče reševalce zaradi izgube moči.

Če je vaša telesna pripravljenost nekoliko nižja, si za začetek izberite kakšno lažjo pot ali manjši hrib. Tako boste postopoma nadgrajevali svojo pripravljenost in se nekega dne podali osvajat tudi zahtevnejše cilje. Zapomnite si, ne precenjujte svojih sposobnosti in ne podcenjujte moči narave.

Pa uživajte v jesenskih pohodih!

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.