Prosti čas

Nakup kolesa: kateri tip kolesa bo pravi?

Tipi koles

Gorsko ali mestno kolo, morda cestno ali enduro? Kako kupiti kolo, katere kriterije upoštevati pri nakupu? V letu 2021 je na voljo veliko vrst koles, zato je še toliko bolj zahtevno izbrati optimalno kolo. Če se sprašujete, koliko prestav naj ima vaše kolo, naj bo z dodatki ali brez njih, kateri cenovni razred je potrebno upoštevati in podobno, nadaljujte z branjem in v nadaljevanju preberite odgovore in naše nasvete pri izbiri kolesa.

Začnimo z najbolj priljubljenimi vrstami koles, ki jih morate najprej upoštevati pri nakupu novega kolesa. Obstaja verjetnost, da bo ena od teh vrst koles popolnoma ustrezala vašim potrebam. To so gorska kolesa, cestna kolesa, treking kolesa, mestna kolesa ter enduro in trail kolesa. O njih vam podajamo informacije o značilnostih, uporabi in primernem terenu zanje.

1. Gorsko kolo

To je najpogosteje uporabljena in zaželena vrsta kolesa. Zasnovana je bila za premagovanje gozdnih ter makadamskih poti in težjih ali goratih terenov. Njegova konstrukcija se posledično tudi v marsičem razlikuje od običajnega kolesa. Najopaznejše razlike so vključitev vzmetenja na okvirju in vilicah, večje pnevmatike z večjimi profili, trpežnejša kolesa za velike obremenitve, močnejše zavore in nižja prestavna razmerja, ki so potrebna za strme klančine in boljši oprijem.

Gorsko kolo Giant Talon 29" 3 GE

Gorsko kolo Giant Talon 29″ 3 GE — Extreme Vital

Bistvena vodljivost in večji vzorec pnevmatik omogočata lažjo in udobnejšo vožnjo po tehničnih progah. Kolo MTB je primerno za kolesarje, ki jim niso pomembne visoke hitrosti, temveč se osredotočajo na premagovanje težje prehodnih terenov ter uživajo v kolesarskih izletih in maratonskih vožnjah.

Izbirate lahko med gorskimi kolesi s prednjim vzmetenjem in kolesi s polnim vzmetenjem (s prednjim in zadnjim vzmetenjem). Slednja vrsta velja za udobnejšo, vendar običajno stane in tehta več. Gorsko kolo je pravzaprav široka kategorija, ki vključuje tudi kolesa za spust, enduro, trail, XC, all-mountain itd.

2. Enduro in trail kolesa

Enduro je kolesarska disciplina, ki vključuje vse gorske razmere, tj. zapletene spuste in fizično zahtevne vzpone. Enduro kolesa so zasnovana za oboje. Običajno jih je mogoče najti s 27,5 in 29-palčnimi kolesi, vendar so 29-palčna kolesa zadnje čase vse pogostejša. Imajo zelo ohlapen kot glavne cevi in veliko hoda (spredaj in zadaj), zato lahko pri hitrem spustu po hribih napadajo večje ovire. Adrenalinske navdušence bodo enduro kolesa zagotovo očarala.

Gorsko enduro kolo Scott Ransom 920

Gorsko enduro kolo Scott Ransom 920 — Extreme Vital

Trail kolesa so podobna kolesom XC, vendar so zasnovana za zahtevnejše enoslednice in bolj ekstremne podvige na stezah. Zanje je značilno polno vzmetenje z več hoda, običajno med 130 in 170 mm. Ta kolesa imajo tudi manjši kot glave, običajno med 65 in 68 stopinjami. To kolesarju zagotavlja večjo stabilnost in zmanjšuje možnost, da bi padel čez krmilo.

3. Cestno kolo

Cestna kolesa so najbolj specializirana med vsemi vrstami koles in so namenjena samo in zgolj vožnji po asfaltu. Prednosti cestnih koles so velika hitrost, majhna teža in aerodinamičen položaj pri vožnji. Najlažje jih je prepoznati po ozkih pnevmatikah in zakrivljenih rogovih.

Cestno kolo Specialized Roubaix

Cestno kolo Specialized Roubaix — Extreme Vital

Omogočajo vam daljšo in prijetno vožnjo in večji ogled okolice ter uživanje v njej. Običajno so cestna kolesa v primerjavi z drugimi vrstami dražja, vendar so na trgu tudi dobri cenejši modeli. Niso namenjena dirkanju, vendar vam kljub temu ponujajo vožnjo, polno užitkov in zabave na dolge proge.

4. Mestno kolo

To kolo se imenuje tudi »nizozemsko kolo«, saj je Nizozemska država, v kateri je kolo prvo prevozno sredstvo. Namen mestnega kolesa je premagovanje krajših lokacij za prevoz v službo, šolo ali po opravkih, oz. kot že ime pove – za vožnjo po mestnih uličicah.

Mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P

Mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P — Extreme Vital

Ta kolesa imajo običajno blatnike, ki so nameščeni na zgornjem delu kolesa, kos plastike na zadnjem kolesu, ki pokriva polovico in se imenuje ščitnik, ter ščitnik verige, ki pokriva verigo in verižnik. Omenjeni deli mestnega kolesa so namenjeni temu, da umazanija s ceste ne pride na vaša oblačila (če dežuje, tudi blato). Za vožnjo z mestnim kolesom ne potrebujete nobene posebne opreme, je pa zgrajeno tako, da boste na njem sedeli zelo pokončno.

5. Treking kolo

Ta vrsta kolesa se imenuje tudi hibrid, kar pomeni, da gre za kolo z najboljšimi lastnostmi koles, ki so trpežnejša in lažja, zato je to super kolo, ki je tudi z razlogi zelo priljubljeno. Treking kolo predstavlja hibrid cestnega, turnega in gorskega kolesa.

Treking kolo Scott SUB Cross 30

Treking kolo Scott SUB Cross 30 — Extreme Vital

Skupek lastnosti vseh omenjenih vrst koles omogoča širši spekter različnih terenov, na katerih se lahko vozite. Njegovo krmilo je ravno, položaj za vožnjo pa je pokončen. Poleg tega imajo treking kolesa običajno tudi dodatke turnega kolesa, kot so torbice za prtljago, ki so nameščene na zadnjem kolesu.

Izbira vrste kolesa je torej odvisna predvsem od tega, kakšen je vaš stil vožnje in po katerih terenih se nameravate voziti najpogosteje. Za dodatna pojasnila pa se obrnite na prodajalca v kolesarski trgovini, ki vam bo znal najbolje svetovati, kateri tip kolesa bo za vas predstavljal optimalno izbiro. Morda pa boste prišli celo do zaključka, da bi bilo za vas najprimernejše električno kolo.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.