Prosti čas

Kaj vse potrebuje violinist?

Violinist

Glasba zaznamuje velik del našega življenja, zato je prav, da se ji malce bolj posvetimo kadarkoli lahko. Nekateri s poslušanjem in sproščanjem ob tem, drugi pa morda kar z igranjem na katero od glasbil. Teh je na voljo zares veliko, a danes si bomo nekoliko pobližje ogledali violino.

Gre za inštrument, brez katerega ni orkestra in brez katerega si skorajda ne znamo zamisliti najlepše klasične glasbe. Zvok violine dobesedno poboža dušo in povzroči, da vztrepeta naše srce. Seveda pa je potrebno nanjo znati igrati, sicer nam hitro vztrepeta vse kaj drugega.

Ustrezen izbor violine

Ko se na glasbeno pot podaja otrok, je najbolje kar z njim zaviti v trgovino z glasbili in v roke prijeti nekaj različnih glasbil. Še posebej pri violini je pomembno, da je njena velikost prava. Gre za dolžino razdalje roke med vratom in sredino dlani.

7 velikosti violin, ki so priznane kot standardi:

  • 4/4 polna velikost (14″ telo)
  • 3/4 velikost (13″ telo)
  • 1/2 velikost (12″ telo)
  • 1/4 velikost (11″ telo)
  • 1/8 velikost (10″ telo)
  • 1/16 velikost (9″ telo)
  • 1/32 velikost (8″ telo)

Tako pri nakupu glasbila ni vodilo starost otroka, pač pa njegove fizične predispozicije. V nasprotnem primeru bi se utegnilo pripetiti dvoje. Otrok z napačno izbrano velikostjo violine ne bi mogel napredovati, to pa bi imelo lahko za posledico tudi, da je ne bi več želel igrati.

Kaj potrebuje vsak violinist?

Če se navežemo na prejšnji odstavek, lahko rečemo, da mora tudi odrasel violinist najprej izbrati ustrezno velikost violine. Kot smo že omenili, gre za to, da velikost glasbila ustreza njegovim fizičnim predispozicijam in ne starosti. Poleg violine pa seveda potrebuje tudi violinski lok.

Violina Sielam Belcanto 4/4

Violina Sielam Belcanto 4/4 – Symphony International d.o.o.

Eden od pomembnejših delov opreme za vsakega violinista je tudi tako imenovani podbradek za violino. Gre za tisti zaščiten del, ki ga glasbenik prisloni pod svojo brado. Nepogrešljiv je tudi kovček za violino. Ta glasbilo ščiti pred zunanjimi vplivi in morebitnimi poškodbami med transportom.

Drugi violinski dodatki

Še en dodatek, ki si ga bo omislil vsak violinist, je tudi stojalo za violino. Enako kot je to primer s kitarami, tudi violine počivajo v stojalih in so na ta način ves čas pri roki, hkrati pa tudi močno polepšajo prostor, v katerem se nahajajo. Stojala so lahko klasična, na tleh, ali pa takšna, ki se namestijo na steno.

Nepogrešljivi so tudi struniki, pa kobilice in same strune. Poznamo tudi posebne kovčke in ovitke za violinske loke. Ste že slišali za kolofonij? Gre za smolnat premaz, ki je namenjen premazovanju violinskega loka za boljši oprijem strun.

Uglaševalec violine

Prej smo že omenili kitare in znano je, da jih je treba pred igranjem vedno ustrezno uglasiti. Prav nič drugače ni z violinami ali drugimi glasbili. V ta namen boste vsi violinisti veseli dejstva, da so na trgu na voljo digitalni uglaševalci za violine, ki močno olajšajo delo.

Čeprav tisti pravi violinisti še vedno prisegajo na posluh in svoje mojstrstvo. Tovrstnih uglaševalcev bodo še posebej veseli vsi začetniki, pa tudi posebnega pripomočka (Bow Corrector), ki začetnikom pomaga pri pravilni drži loka in njegovi uporabi.

Obisk glasbene trgovine

Doslej smo našteli, kaj vse potrebuje pravi violinist, nismo pa še omenili, da potrebuje tudi obisk dobro založene trgovine z glasbili. Ena teh je zagotovo trgovina Symphony, ki se ponaša z izjemnim naborom vseh vrst glasbil in pripomočkov ter dodatne opreme zanje.

Na voljo vam je tudi kot spletna trgovina, zato ne bo prav nič narobe, če si pred obiskom fizične trgovine glasbila in vse ostalo ogledate na spletu. Za konec pa dodajmo še nekaj, kar potrebuje vsak glasbenik. To je volja do učenja in veliko ljubezni do glasbe.

O nas

Ekoprodukt.si

Na spletnem portalu Ekoprodukt.si boste izvedeli vse, kar vas sploh lahko zanima o zdravju, lepoti, osebnih odnosih, poslu, internetu in mnogih drugih tematikah.